
 

 

 

 

 

 

 

THE VALUE OF STREET TREES 

Our street trees work for us every 
day, providing benefits that directly 
improve our quality of life. Trees 
purify and cool the air, reduce 
storm water runoff, and conserve 
energy. They increase property 
values, beautify neighborhoods, 
and improve human health and 
well-being.  Sidewalks provide safe 
pedestrian travel throughout the 
community.       
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FREQUENTLY 
ASKED 
QUESTIONS 

Q: Who is responsible for maintaining the 

street tree in front of my house? 

A: Since June 2, 1954, the Placentia Municipal 

Code has placed financial responsibility for the 

maintenance of residential street trees on the 

adjacent property owner.   

Q: If I am responsible for the tree, why can’t 

I cut it down or plant whatever I want? 

A. Trees are subject to the same oversight as 

any improvement located within the public 

right-of-way to insure compliance with current 

rules and regulations. 

Q: Do I need a permit to prune my street 

tree? 

A: Yes. Encroachment permits and licensed 

contractors are required for any work 

performed within the public right-of-way.  You 

may request a permit application by calling the 

City at (714) 993-8131 or pick up a permit 

application in person at City Hall. 

Q: Will the City prune my street tree? 

A: Yes.  Upon receipt of an approved permit 

the applicant may choose to have the work 

performed by the City.  If the applicant elects 

this course, he shall deposit with the City the 

amount of the cost estimated and inscribed on 

the application... (PMC 14.12.100).   

 

Q: How much does a pruning permit cost? 

A: There is currently no fee for a street tree 

pruning permit. The permit is used to ensure 

that all work is performed in a manner 

consistent with industry standards and which 

promotes proper tree development.  The cost 

for actual pruning varies based on the 

contractor, the tree, and site conditions. 

 Q: What conditions will qualify my street 

tree for removal? 

A: There are a variety of criteria that must be 

evaluated before a street tree is approved for 

removal.  These criteria are outlined in the 

Placentia Municipal Code Section 14.12.110 

 

Q: How much does a removal permit cost? 

A: There is currently no cost for a removal or 

replacement permit.  The cost for actual 

removal or replacement varies based on the 

contractor, the tree, and site conditions. 

Q: Do I have to replace my street tree once 

it is removed? 

A: No.  According to the City’s Tree Policy, 

once a tree has been lawfully removed, the 

homeowner shall have the option of not having 

the tree replaced.   

 

Q: Can I replant a different species than the 

one listed on my permit? 

A: No. The Master Street Tree Plan includes 

alternative species for most areas.  To replant 

with a species that is different from that which 

was originally planted you must consult the 

Master Plan for acceptable alternatives before 

filling out the permit application.  If the change 

in species is approved, your permit will clearly 

identify the authorized tree species. 

Q: After receiving my permit how much 

notice is required before starting the work?  

A: During the permit application process, 

coordination for inspection times will be 

established.  No work may be performed 

without on-site inspection.  

Q: Who is responsible for maintaining or 

repairing the sidewalk in front of my house?                                                        

A: The State of California Streets and 

Highways Code places responsibility for the 

maintenance of sidewalks within the public 

right-of-way on the adjacent property owner.   

Q: Can I be held responsible in a court of 

law for injury caused by a raised or buckled 

sidewalk in front of my house?                                                        

A: Yes.   Liability for personal injury caused by 

unsafe sidewalks can be assigned to the 

adjacent property owner. 

 


